Advent 2024/4. (Besszerné Halmi Györgyi)

Olvasandó: Lukács 21.

Hagyományos mézeskalács – modern feldolgozásban

Az adventi időszakot én azért szeretem, mert akkor kedvemre sütögethetek és díszítem a mézeskalácsokat (főként szíveket, angyalokat), építem a házikókat, ládikákat, templomokat, betlehemeket. Tavaly elkészítettem a Budai úti református templom mását mézes kalácsból, ott
díszelgett a Városházán egész decemberben. Ígéret szerint idén is látható lesz! Érdemes megtekinteni a mézeskalács várost! Tegyél egy sétát a belvárosban! A templomban idén is láthatsz mézeskalács betlehemet. Bátorítalak, hogy fogj hozzá Te is egy adag mézes tészta elkészítéséhez és kísérletezz bátran! Töltse be a karácsonyi fűszeres illat az egész lakást! Idézzen fel régi, szép emléket Benned!

Hozzávalók a tésztához:

  • 125 gramm méz
  • 1 csomag mézes sütemény fűszerkeverék
  • 150 gramm vaj
  • 150 gramm barnacukor
  • 2 egész tojás
  • 500 gramm liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • pici só
  • 1 narancs reszelt héja

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1 tojás fehérje
  • 200 gramm porcukor és néhány csepp citromlé

Én így készítem el:

Lábasban felmelegítem a mézet, beleteszem a fűszereket, majd a vajkockákat. A tojásokat robotgéppel felverem a cukorral, majd lassú menetben hozzávegyítem a meleg elegyet, tovább keverem, azután jön a többi hozzávaló (liszt, szódabikarbóna, só és a narancshéj). A kész (kissé nyúlós) masszát egy nejlonzacskóba teszem és egy éjszakára a hűtőszekrényben érlelem.

Másnap öklömnyi darabokat veszek ki belőle, átgyúrom, kisodrom 3-4 mm vastagságúra, formázom és sütőlemezen 160 fokos sütőben, légkeveréssel 8 perc alatt megsütöm. Még forrón átteszem egy rácsra hűlni, különben odaragad a tepsi aljához és csak darabogban fog kijönni. A kisült kalácsokat pihentetem 1-2 napig, hogy magukba szívják a szoba levegőjéből a nedvességet, így nem fog leperegni róluk a díszítés.

A mázhoz 1 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral legalább 10 percig robotgéppel habosra verem, a végén néhány csepp citromlevet teszek hozzá. A masszát nejlonzacskóba teszem, a sarkára apró lyukat vágok és a másik felét összekötöm. A kalácsokra írókázom a fehér mázat, és hagyom egy éjszakát száradni. Ha megkeményedett, bátran lehet pakolni, csomagolni azokat. Néhány csepp ételfestékkel színes mázat készíthetünk, úgy még mutatósabb darabok kerülhetnek ki a kezeink közül.

Ajándéknak is kitűnő ötlet! Én a szeretteimet valami kis mézes alkotással lepem meg.
Örömteli munkálkodást és jó étvágyat kívánok Neked a finomságokhoz!
Legyen áldott a kezeid munkája!

Szeretettel:
Besszerné Halmi Györgyi

← Vissza az adventi naptárra

Szeretettel várunk ünnepi alkalmainkra: https://www.budaiut.hu/karacsony/